YEŞİLAY HAFTASI İSTANBUL’DA COŞKU İLE KUTLANDI

YEŞİLAY HAFTASI İSTANBUL’DA COŞKU İLE KUTLANDI

Yeşilay, Kadıköy Meydanı'nda Yeşilay Haftası kapsamında kurulan Yeşilay Dünyası’nda gerçekleştirilen etkinliklerle bağımlılıklara karşı toplumsal farkındalığı artırmaya devam ediyor. 

Yeşilay’ın 5 bağımlılık türü ile mücadele eden dünyadaki tek STK olduğunun altını çizen Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “Bağımlılıklarla bütüncül mücadele yaklaşımımız doğrultusunda ortaya çıkardığımız ‘Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli’, projelerimiz ve uygulamalarımız ile Yeşilay olarak dünyaya örnek olmaya devam ediyoruz. Yeşilay Haftası dahil olmak üzere attığımız her adımımızla bireysel ve toplumsal farkındalığı yükselteceğiz” dedi. Yeşil Sahne etkinliklerinde gençlere ve çocuklara seslenen radyocu Cem Arslan ve Fenerbahçe Spor Kulübü Basketbol Erkek A Takım Malzemecisi Erkan Karaca, bağımlılıklara karşı erken yaşlarda başlayan mücadelelerini paylaştı. Karaca, bu mücadelesini “Sigarayı Bırak, Efsane Ol Derneği” altında bu mücadelesini sürdüreceğini paylaştı. 

Türkiye'nin köklü sivil toplum kuruluşu Yeşilay, 99’uncu yılında Yeşilay Haftası’nı düzenlediği etkinliklerle kutladı. Bu kapsamda, 2-3 Mart tarihleri arasında, İstanbul’da, Kadıköy Meydanı'nda kurulan Yeşilay Dünyası ile bağımlılıklara ilişkin farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına devam eden Yeşilay, bu özel haftada 'Yeşilaycı olmak için 'Bir Nedenim Var'' kampanyasına da imza attı. 

1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası kapsamında Yeşilay Dünyası’nda cam, origami, karikatür atölyeleri gerçekleştirilirken; sergiler, bilgilendirme stantları ve tütün bağımlılığının Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisi ile anlatıldığı farkındalık etkinlikleri düzenlendi. 

Ünlü isimler Yeşil Sahne söyleşilerinde… 
Yaşamları ile başta gençler olmak üzere toplumun rol model olarak gördüğü ünlü isimler Yeşil Sahne’de çocuklarla, üniversite öğrencileri ve katılımcılar ile bir araya geldi. Yeşilay’ın kadim destekçilerinden, radyocu Cem Arslan, gençlere seslenerek herhangi bir bağımlılık türünden uzak durarak sosyalleşmenin mümkün olduğunu vurguladı. Çağrısının ardından Arslan, sosyal medyada oldukça ilgi gören “Sigarayı bırak, efsane ol” kampanya ile gençlere rol model olan, Fenerbahçe Spor Kulübü Basketbol Erkek A Takım Malzemecisi Erkan Karaca’yı takdim etti. Karaca, alkol ve sigaraya bağımlılıklarına karşı erken yaşta sahip olduğu bilinç ve mücadeleyi gençler ve çocuklar ile paylaştı. Karaca, “Sigarayı Bırak, Efsane Ol Derneği” altında bu mücadelesine devam edeceğini ekledi. 

“Yeşilay, tarihsel sürece baktığımızda ilk kez bu kadar sahiplenildiği bir dönem yaşıyor” 
5 bağımlılık türü ile mücadele eden dünyadaki tek STK olduğunun altını çizen Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “Yeşilay, bağımlılıklara karşı mücadele veren, kökleri çok derinlere inen ve bugün yeni yapraklar, meyveler vermeye çalışan bir ağaç, bir sivil toplum kuruluşudur. Yeşilay, 30 aydın insanın Birinci Dünya Savaşı sonrasında bağımlılıkların toplumda yaratacağı tahribatı öngörmesiyle 5 Mart 1920’de kurulan bir harekettir. İlk mücadele alanı alkol bağımlılığıydı. Bugün ise Yeşilay; alkolün yanına tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarını da ekleyerek 5 bağımlılık türü ile mücadele eden dünyadaki tek STK haline geldi. Dünya örneklerinin araştırılması sonucu ülkemize özgün Yeşilay’ın geliştirdiği Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli ile bugün, dünyaya rol model bir bağımlılıkla bütüncül mücadele modeline sahibiz. Bu yolda emeği geçen herkese teşekkür etmek isterim” dedi. 

Genel Müdür Işık, Yeşilay’ın tarihi göz önünde bulundurulduğunda ilk kez bu kadar sahiplenilen bir dönem yaşığının altını çizdi. 

YEDAM’lar Aracılığı ile Danışmanlık ve Rehabilitasyon Hizmeti 
Bugün dünyaya rol model olan bağımlılıkla mücadele yöntemlerinin ilk adımının Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile atıldığını belirten Genel Müdür Işık, bugüne kadar 42 binden fazla kişinin YEDAM Danışma Hattı aracılığı ile temasa geçtiğini hatırlatarak; “Ülkemizdeki bağımlı bireyler için psikososyal destek sağlayacak bütüncül bir mekanizma olmaması nedeniyle dünyadaki uygulamaları inceleyerek Türkiye’ye özgü bir ayakta destek hizmet modeli olarak Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni hayata geçirdik. YEDAM’lar aracılığı ile özel yetişmiş uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarımız, bağımlılara ve yakınlarına danışmanlık ve rehabilitasyon desteği veriyor. Tedavisi belirli bir aşamaya gelen bağımlılara meslek edindirmek amacıyla kurduğumuz YEDAM Atölye’de çalışmalar yapıyoruz. Geçen 3 yıllık bir süreyi değerlendirdiğimizde böyle bir yapının ülkemiz açısında ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu rakamlar bizlere doğruluyor. Şu an İstanbul’da (Cerrahpaşa, Ümraniye, Üsküdar ve Başakşehir) 4 tane olmak üzere Ankara, Bursa, Çorum, Erzurum, Elazığ, Denizli, Adana, Aydın, Konya, Muğla, Antalya, Urfa ve Düzce’de de YEDAM’larımız bulunuyor. YEDAM’ları her ilde 1 merkez olacak şekilde bütün ülkeye yaymayı planlıyoruz” dedi. 

İş Birlikleri Genişliyor 
Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadele çalışmalarının en önemli ayağının önleme ve bilinçlendirme faaliyetleri olduğunu belirten Genel Müdür Işık, bu doğrultuda da yapılan her çalışmanın toplumun geneline yaymak adına, birçok kurumla birliktelikleri olduğunu söyledi: 

“Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğümüz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile öncelikle 800’ün üzerinde rehber öğretmeni TBM formatörü olarak kapsamlı bir eğitimden geçirdik ve yaygınlaştırma modeliyle 32 bin rehber öğretmene uygulayıcı eğitimi verdik. Böylece her yıl, yaklaşık 10 milyon üzerinde öğrenci, 2 milyon üzerinde yetişkine ulaştık. Bir diğer iş birliğimiz ise Sağlık Bakanlığı ile hayata geçirdiğimiz Yeşil Dedektör uygulaması… Sağlık Bakanlığı iş birliği ile yürüttüğümüz, kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanımını ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan bir mobil uygulama olan Yeşil Dedektör, ihlallere karşı farkındalık artırmaya devam ediyor. Vataşlarımızın haklarını korumak ve yasal hakları konusunda bilinçlendirmek amacıyla geliştirilen Yeşil Dedektör, bildiğiniz gibi tek bir tuş ile konum belirleyerek, mekân adı seçerek bildirim gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bildirimler, Sağlık Bakanlığı’nın Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme, oradan da saha ekiplerine ulaşıyor. Sistemin bugüne kadarki işleyişini değerlendirdiğimizde; Yeşil Dedektör’e gelen bildirimlerin takibinin ve sonrasındaki adımların daha iyi ve sağlıklı yürütülmesine ihtiyaç var. Bu anlamda süreçlerin ilişkin yeni adımlar atacağız.” 

Boğaz Köprüleri ve Galata Kulesi Yeşilay Haftası Boyunca Yeşil Yanacak 
Yeşilay Haftası boyunca, Yeşilay Haftası’na dikkat çekmek amacıyla Galata Kulesi’ne Yeşilay logosu yansıtıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de Yeşilay Haftası nedeniyle yeşil renge büründü.  Ayrıca 2-3 Mart tarihleri boyunca Kadıköy’de kurulan Yeşilay Dünyası’nda lazer gösterimi yapılırken; Yeşilay haftası boyunca Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı da lazer gösterileriyle yeşile büründü. 

Kadıköy Meydanında kurulan Yeşilay Dünyası etkinlik alanı 2-3 Mart günü akşamına kadar sanal gerçeklik turu, çocuk etkinlikleri, atölyeler, sergile, söyleşiler, yarışmalar ve bilgi istasyonlarıyla 3 Mart akşamına kadar devam etti.

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ