Okulda Öğretilen 10 Yanlış Bilgi

Okulda Öğretilen 10 Yanlış Bilgi

Nerdeyse hemen her gün yeni buluşların yaşandığı bilgi ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu çağda yeni bilgiler edinirken dünya ile ilgili resmimiz de değişiyor. Pusula artık kuzeye işaret etmiyor, hamamböceği nükleer bir savaşta hayatta kalmıyor ve dünyadaki en büyük canlı olarak bilinen mavi balina ünvanını yitiriyor.

Bu bilgileri muhtemelen okul sıralarında öğrendik. Fakat zamanla bilgiye erişim daha kolay hale geldiğinden daha önce öğrenmiş olduğumuz bazı şeylerin doğru bildiğimiz yanlışlar olduğunu fark ettik.

İşte okul sıralarında bize öğretilen doğru bildiğimiz 10 yanlış.

1. Mavi balina dünyadaki en büyük canlıdır.

Muhtemelen biyoloji derslerinde, mavi balinanın dünyadaki en büyük canlı olduğu söylendi. Aslında mavi balinanın en büyük memeli olduğu bilgisi doğrudur. Yetişkin bir mavi balina 100 metre uzunluğa ulaşabilir ve kalbi yaklaşık bir ton ağırlığındadır.

Bununla birlikte, gezegenimizde yaşayan tüm canlıları düşünürsek, mavi balinadan çok daha büyük bir şey vardır. Oregon'daki Malheur Ulusal Ormanı'nda neredeyse 2 bin 200 hektar alanı kaplayan  Armillaria ostoyae adlı bir mantar. Kendisine Oregon canavarı adı verildi.  Çünkü ormandaki ağaçların besin almasını engelleyerek köklerini boğuyor ve ölümüne neden oluyor.

2. Hamamböcekleri nükleer bir savaşta hayatta kalabilir.

Hamamböcekleri dünyadaki en dayanıklı canlılardan biridir. Uzun süre yiyeceksiz kalabilirler ve hatta 2 hafta boyunca başları olmadan yaşayabilirler. Görünüşe göre nükleer bir savaşla tehdit edilmemiş olabilirler. Ancak, bilim adamları Mary H. Ross ve D. G. Cochran, 1963 yılında laboratuar koşullarında radyasyonun hamamböceği üzerindeki etkisini inceleyen bu hipotezi kontrol etmeye karar verdiler.

İncelemenin sonunda, hamamböceği bir nükleer felaket durumunda ölecek ilk canlılar olarak karşımıza çıkıyor. Radyasyon miktarı 6,400 doz civarında verilen hamamböceklerinden %93’ü öldü. Tabii ki, bu doz, bir insanın dayanabileceği dozdan 10 kat daha fazladır. Ama bu bilgi bize hamamböceklerinin aslında yüce olmadığının bilgisini kanıtlamıştır.

 
 
 
 

3. Soğuk algınlığı dünyadaki en yaygın hastalıktır.

Soğuk havalarda soğuk algınlığına karşı bağışıklığı olan hiç kimse yok gibi görünüyor. Ancak hava şartlarına bağlı olmayan daha yaygın bir hastalık var. Diş çürüklerinin sebep olabileceği boşluklardan bahsediyoruz. Bunlar zararsız görünüyorlar, ancak kişnin sağlığını büyük ölçüde etkileyebilirler.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör W. Marcenes tarafından denetlenen kapsamlı bir araştırma projesine göre, modern toplumun ana problemi diş çürükleridir. Dünyada 2,5 milyar yetişkin ve 621 milyon çocuğun bu sorunla karşı karşıyadır. Bu nedenle diş fırçalama ve diş hekimini daha düzenli ve sık aralıklarla ziyaret etmek için iyi bir nedeniniz olduğu ispatlanmış oldu.

4. George Washington ABD'nin ilk başkanıydı. 

Bir dolarlık banknotun ABD'nin ilk başkanı, yetenekli bir politikacı ve Amerikan Kurtuluş Savaşı'na katılan George Washington'u tasvir ettiği bilinen bir gerçektir. Ancak bazıları onu Amerika’nın ilk başkanı olarak çağırırken diğerleri ise onun 15. Başkan olduğunu iddia ediyor. Peki, bu çelişki nereden çıktı?

Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Bildirgesi 1776'da kabul edilirken, George Washington 30 Nisan 1789'da ülkenin başına geçti. Bu yüzden mantıklı bir soru ortaya çıkıyor: ülkeyi 1776'dan 1789'a kadar kim yönetti? Cevap; diğer başkanlar. Bazı kaynakların Peyton Randolph'u ilk başkan olarak göstermesinin nedeni budur.

Ancak, Peyton Randolph'un ’kıta Kongresi'nin ilk başkanı’unvanına sahip olduğunu ve ’ABD'nin ilk başkanı’ unvanının George Washington tarafından alındığını unutmamalıyız.

 

5. Leydi Godiva, kocasının vergileri düşürmek için çıplak bir halde ata bindi. 

Efsaneye göre, Lady Godiva kocası, Earl Leofric'e 1040 yılında İngiliz Coventry kasabası sakinleri için vergileri azaltmasını istedi. Earl bir şartla anlaştı: çıplak olarak şehri at üzerin dolaşması gerektiğini söyledi. Leydi Godiva'nın bunu yapmayacağından emindi, ama büyük yürekli kadın, sıradan insanlar uğruna isteğini yerine getirdi.

At the end of the 13th century, King Edward I decided to find out the truth about this story and ordered a study of all the documents of that epoch. It turns out that some taxes really were abolished in Coventry in 1057, but that happened 17 years after Lady Godiva’s ride. Additionally, the first mention of the brave deed of Lady Godiva appeared more than 100 years after her death.

6. Zebraların siyah beyaz renkleri yırtıcılardan korunmak içindir.

 
 
 

Biyologlar, yıllardır zebraların neden çizgili olduğuna dair birçok teorinin varlığına cevap vermek için araştırıyorlar. Birincisine göre, çizgili renklendirme bir saldırı sırasında yırtıcıları şaşırtır ve bir zebrayı çevresindeki ortamda daha az görünür yapıyor. İkincisine göre, her zebra, birbirlerini tanımalarına yardımcı olan benzersiz bir renklendirme ve desene sahiptir. Üçüncü versiyona göre, kan emici böcekler onları daha az ısırır.


Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim adamları, bir Zebranın renklendirilmesi ve yaşam alanları arasındaki bağlantıyı bulmak için bir araştırma yaptılar. Ortalama sıcaklığın yüksek olduğu durumlarda, siyah çizgilerin daha parlak ve daha geniş olduğu, soğuk ortamların ise renkleri daha soluklaştırdığı ortaya çıktı. Bunun nedeni, siyah beyaz çizgilerin farklı şekilde ısınmasıdır. Böylece, Zebra'nın cildindeki değişen siyah ve beyaz çizgiler onlara termoregülasyonda yardımcı olur.

7. Mısır Piramitleri dünyanın en büyüğüdür.

Hepimiz okulda en büyük piramidin Mısır'da bulunduğunu ve Giza'nın büyük Piramit olarak adlandırıldığını öğrendik. Belki de bu Mısır Piramitleri arasında en büyüğüdür, ancak dünyada daha Büyük Piramit yapıları da vardır.
Gezegenimizdeki en Büyük Piramit Meksika'da inşa edildi. Birçok kişinin haberdar olmadığı gerçeklerden biri, Cholula piramidinin Giza Piramidi’nden daha büyük olmasıdır.
Mısır’da yer alan Giza Piramidi 2 milyon 500 bin metreküp yer kaplar; Cholula piramidi ise 4 milyon 500 bin metreküp yer kaplar ve bu da Cholula Piramidi’nin daha büyük piramit olmasını sağlar.

 
 
 
 

8. Pusula her zaman Kuzey kutbunu işaret eder.

Pusuladaki oklardan birinin daima kuzeyi gösterdiğine dair bir şüphe olabilir mi?  Kuzeye diyerek, Dünyanın Kuzey Kutbunu kastediyoruz. Gerçekte ise bu doğru değildir Gezegenimizin manyetik alanı her zaman kuzeyden güneye doğru yönelime sahip değildi. Son 160 milyon yıl içinde yönünü en az 100 kez değiştirdi.

Sonuç olarak, manyetik ve coğrafi kutuplar eşleşmiyor. Bugün, manyetik Kuzey Kutbu Boothia Yarımadası'nda bulunmaktadır  ve Kanada'nın en kuzey noktasıdır ve tüm pusulaların okları bu bölgeye işaret etmektedir.

9. Filler zıplayamayan tek hayvanlardır.

Yetişkin fillerin sadece dört bacağı değil, aynı zamanda dizleri, tendonları ve yay kasları olmasına rağmen atlayamadıkları doğrudur. Filin büyük kütlesini havaya kaldırmak zordur. Dört ayağın tümünü yerden aynı anda kaldıramaz çünkü ayaklarından birinin denge için daima yerde durması gerekir.

Ancak filler zıplayamayan tek hayvan değildir. Bunu da yapamayan başka memeliler de var, örneğin, miskin hayvanlar, suaygırları ve gergedanlar. Fillerin aksine, suaygırları ve gergedanlar koşarken dört ayağını da yerden kaldırabilirler.

 
 
 
 

10. Votka Dmitri Mendeleev tarafından icat edildi.

Büyük Rus kimyager Mendeleev, 1865'te “alkolle su kombinasyonları üzerine” bir tez yazdı, ancak bunun votka ile ilgisi yoktu. Kimyager, çeşitli konsantrasyonlarda ve dış koşullarda sulu alkol çözeltilerinin özelliklerindeki değişiklikleri inceliyordu. % 40 alkol içeriği ve tat özellikleri ile çözeltiye özel bir dikkat göstermedi.

Bu güçlü içecek aslında Mendeleev'in doğumundan çok önce biliniyordu. ’Votka ' kelimesi ilk olarak 1405'te Polonya'da zikredildi. O zaman, bu içecek gorzałka (gorzeć — yakmak için) olarak biliniyordu. 1819'da, Rusya'nın I. Alexander, bu içeceği yapmak için gerekli şartları ve olası karıştırma yöntemini içeren ’votka düzenlemelerini’ imzaladı.