Kanalizasyona Atılmaması Gereken 12 Şey

Kanalizasyona Atılmaması Gereken 12 Şey

İnsanlar her türlü şeyi kanalizasyona atıyorlar. Tesisatçıların bulduğu en nahoş şeyler arasında plastik şişeler, tuğlalar ve hatta kıyafetler var. Tabii ki, normal insanlar eşyalarından barbarca kurtulmaya çalışmazlar.  Fakat diş ipi veya yüz maskesi gibi en zararsız şeylerin bile bir boruyu tıkayabileceğini kim bilebilirdi?

Bugün, size asla kanalizasyona atılmaması gereken şeylerin bir listesini hazırladık.

1. Tuvalet kağıdı

Tuvalet kağıdının tuvalete atmanın uygun olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma var. Uzmanların çoğu, normal bir evde veya bir apartmanda yaşıyorsanız, bunun herhangi bir zarar vermeyeceğini düşünüyor. Ancak septik bir tank varsa, tuvalete hiçbir şey atmamalısınız.

Aslında, farklı ülkelerde, insanların buna karşı farklı tutumları vardır.  Gezgin Matt Kitson, bunu yapmamanız gereken ülkeleri anlattığı bir web sitesi yaptı.

2. Diş ipi

Diş ipi lifli malzemeden oluşur, bu yüzden boruların içinde birikebilir ve tıkanmalar oluşturabilir. Ayrıca, diş ipini tuvalete atmak çevre dostu bir davranış değildir. Sentetik lif ayrışmaz ve çevreye ciddi zararlar verir.

 

3. Sakız

Sakız suda çözülmez ve ayrıca borulara yapışabilir ve tıkanma yapabilir. Bu yüzden bir sakızdan asla bu şekilde kurtulmamalısınız.

4. Balık

Ölü balığın tuvalete atılması çok yaygın bir durum gibi görünüyor. Ancak, bu durum boruların tıkanmasına neden olacağından hiç de iyi bir fikir değil.

Kanada'da yetkililer vatandaşlardan tuvalete canlı veya ölü balık atmamalarını istedi çünkü sonunda bir gölete ulaştıklarında diğer balıkları öldürüyorlar.

5. Yara bandı 

 Normal bir yara bandı, yağ, balmumu, kauçuk ve diğer bileşenler gibi birçok farklı şeyden oluşur. Böyle bir "karışım" suda çözülmez ve evinizdeki boruları tıkar.

6. Lens

Kontakt lensler, uzun yıllar bozulmayan polimerlerden yapılmıştır. Tabii ki, küçük bir lens muhtemelen bir boruyu tıkamaz, ancak kesinlikle çevreye zarar verir. Uzmanlar, her yıl 20 tonun üzerinde kontakt lensin lağımda kaldığını ve suyun kirlettiğini hesapladı.

7.Kedi dışkısı

Kanalizasyon sisteminin dışkılardan kurtulmamıza yardımcı olması gerekiyor ve kedi dışkısı bir istisna değildir. Bununla birlikte, uzmanlar kedi kumunun tuvalete atılmasını önermezler. Çünkü birkaç saat içinde, çöp katılaşacak ve borunun bir yerinde sıkışıp kalacaktır. 

Unutmayın: kedi kumu, sahip olduğunuz çöpün geri kalanıyla birlikte atılmalıdır.

8. Klorlu çamaşır suyu

 Klor bazlı deterjanlar güçlü kimyasallar içerir ve sık sık temizlik için kullanımları borulara zarar verebilirler. Aslında, bu deterjanları kullanarak her gün tuvaletinizi yıkamanıza gerek yoktur-bunun yerine sirke kullanabilirsiniz.

9. Yüz maskeleri

Kil bazlı yüz maskelerini direk su ile temizlemeye çalışılmamalıdır. Bunun sebebi küçük parçacıklar sonunda boruların içine yığılacak ve büyük bir tıkanma yapacaktır. Daha temiz ve güvenli bir yol için maskenin üst tabakası bir bezle silinmeli ve küçük parçacıkların geri kalanı suyla yıkanmalıdır.

10. Çay posası

 Çay posası tamamen zararsız görünmesine rağmen, aslında değildir. Zamanla, çay yaprakları boruların içinde toplanır ve çıkarılması çok zor olan tıkanmalar oluşturur.

11.Plastik poşetler

En küçük plastik poşetler bile borular için tehlikeli olabilir - tıkanmalar oluşturur ve elbette çevre için de tehlikelidir.

12. Kanalizasyona atabileceğinizi söylenen ürünler.

Üzerinde tuvalate atılabileceği söylenen tuvalet kağıdı aslında sadece bir pazarlama hilesidir. Aslında, bu tür bir kağıt sadece birkaç saat içinde çözülebilir, bu da bir tıkanıklık oluşturmak için yeterli zamandan daha fazladır.

Tuvalet kağıdının çözülüp çözülmeyeceğini öğrenmenin ise basit bir yolu var. Tuvalet kağıdı parçalarını bir bardak soğuk suya koyun. Eğer 5-10 dakika sonra hala büyük parçalar görüyorsanız, bu tuvalet kağıdını kanalizasyona atamazsınız demektir.  Ancak, parçaların fark edilmesi neredeyse imkansızsa, bu üreticiye inanabileceğiniz anlamına geliyor.