DAVET VE KARDEŞLİK VAKFI

1. Tarihçe

Davet ve Kardeşlik Vakfı'nın geçmişi 1980'li yılların başlarına dayanmaktadır. 28 Şubat sürecinde kapatılmış ve daha sonra da mahalli (Tarsus, Viranşehir, Siverek ve Nizip Eğitim/İlim Kültür gibi) dernekler halinde çalışmalarını sürdürmüştür. Vakfın kuruculan, Mehmet Tahir Deniz, Muhammet Şefik Yön ve Recep Songül'dür. Vakfın yönetim kurulu başkanı ise tip doktoru Maruf Çelik'tir.

2. Öne Çıkan Görüşleri

Hasan el-Benna ve Yusuf el-Karadavi gibi âlimlerin eser ve fikirlerinden istifade etmektedirler. Tekfirci bir anlayışa veya diğer cemaatlere karşı olumsuz bir yaklaşıma sahip olduklarına dair bir bilgiye ulaşılamamıştır. Kullandıkları söylemlerden hareketle söz konusu Vakfın; ihvan çizgisinde bir tavır benimsemiş olduğu anlaşılmaktadır.

3. Faaliyetleri

İstanbul'daki genel merkezle birlikte Davet ve Kardeşlik Vakfı'nın Adana, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Mersin, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Bitlis ve Elazığ'da şubeleri bulunmaktadır.

Konferans, seminer ve kardeşlik buluşmaları, çeşitli yarışmalar, kamp ve projeler ile tarihi ve kültürel geziler tertip etmektedirler. Davet Mektebi adıyla aylık yayınladıkları dergileri mevcuttur. Nida Yayıncılık, yayınlarinin neşredildiği yayinevidir. Arapça ve Türkçe kitaplar neşretmektedirler. Hasan el-Benna ve Yusuf el-Karadavi'nin eserlerini tercüme edip neşretmişlerdir. Yirmi civarinda klasik usulle eğitim veren medreseleri olduğu belirtilmektedir. Lisans ve ön lisans bölümlerinde okuyan öğrencilere burs vermektedirler. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) üyesidirler.