Tartar Lekelerini Dişlerinizden Temizlemenin 10 Yolu
Yediklerimiz harika şeyler olsa da, dişlerimizde zamanla oluşan tartarlar dehşet bir şeydir. Tartarlar bu üç altın kuralı unuttuğumuzda ortaya çıkar; fırça, diş ipi ve durulama. Tartarı dişlerinizden çıkarmazsanız, pürüzlü hale gelir ve diş eti hastalığına yol açabilir ve her ağzınızı açtığınızda bu manzarayı görmek oldukça nahoş bir şeydir.
Dişlerinizi tartardan temizlemenin 10 farklı yolunu sizler için araştırdık.
Tuz ve Karbonat
Bu basit ama etkili tartar temizleme yöntemi ile başlayın. Kabartma tozu, antibakteriyel etkiye sahip ve diş beyazlatmaya yardımcı olan güçlü bir etken maddeye sahiptir.
Bir çorba kaşığı karbonat ile bir tutam tuzu karıştırın ve bu karışımın bir kısmını diş fırçanıza koyun. Alternatif olarak, normal diş macununuza ekleyebilirsiniz. Bu karışımı sık sık uygulamak diş minesine zarar verebileceğinden, haftada bir kereden fazla uygulamayın.
Portakal kabuğu
Portakal kabuğu kalıntıları ile ne yapacağını hiç merak ettiniz mi? Şimdi ne yapacağını biliyorsun. Turunçgiller, genellikle asit lekeleri içerdiğinden plak lekelerini çıkarmada iyidir.
Kabuğu doğrudan 2-3 dakika boyunca dişlerinizi ovabilir veya bir macun hazırlayıp dişlerinize uygulayabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, daha sonra ılık suyla ağzınızı çalkalayın. Haftada birkaç kez tekrarlayın.
Limon suyu
Daha iyi sonuçlar için portakal kabuğunu limon suyu ile değiştirin. Limon asitleri sadece plağı çözmekle kalmaz, aynı zamanda dişleri hafifçe beyazlatır.
Diş fırçanızı taze limon suyuna batırın ve dişlerin üzerine hafifçe sürün. Durulamadan önce bir dakika bekletin. Limon suyunun çok güçlü bir etken olduğunu ve diş erozyonuna neden olabileceğini unutmayın, bu yüzden dikkatli kullanın.
Susam
Susam tohumları birçok yönden harikadır: yemeklerinizi süslemek veya tartarı çıkarmak için kullanabilirsiniz. Doğal bir keseleme görevi görürler ve aynı zamanda dişleri parlatır ve temizlerler.
Bir dolu çorba kaşığı tohumu ağzınıza alın ve iyice çiğneyin. Bir çeşit macun oluşturmaya çalışmalısınız ve işlem sırasında yutmamalısınız. Daha sonra bu macunu kuru bir diş fırçası yardımıyla dişlerinizi fırçalayın. Bunu haftada iki kez yapın.
Hidrojen peroksit ve gargara
Hidrojen peroksit, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve ağız gargarası da yapar. 1 çorba kaşığı antiseptik gargarayı 3 çorba kaşığı% 3 hidrojen peroksit çözeltisi ile karıştırın. Birkaç dakika bu karışımla gargara yapın ve uygulamayı temiz suyla tamamlayın.
Hindistan cevizi yağı
Mutfak dolabınızda kolaylıkla bulabileceğiniz bir diğer şey ise hindistancevizi yağı. Bu uygulama günümüzde popüler bir işlemdir. Yağ ağızdaki kiri emer ve ayrıca orada yaşayan mikroorganizmalara karşı antibakteriyel bir etkiye sahiptir.
Bir iki yemek kaşığı yağı ağzınızda 10-15 dakika boyunca bekletin, sonra tükürün ve ılık suyla iyice durulayın.
Çilek ve domates
Hem domates hem de çilek С vitamini bakımından zengindir. Bunlardan birini doğrayın, macun kıvamına getirin ve dişlere uygulayın. 5 dakika bekledikten sonra ağzınızı çalkalayın.
Aloe vera ve gliserin
Dişler için sihirli bir karışım. Pürüzsüz bir macun elde etmek için 1 çay kaşığı aloe vera jeli, 4 çay kaşığı bitkisel gliserin, 10 damla limon esansiyel yağı ve 1 bardak suda 4 yemek kaşığı karbonat ile karıştırın.
Tartarın daha az görünür hale geldiğini görene kadar dişlerinizi bu macunla günde bir kez fırçalayın. Sonra her 3-4 günde bir tekrarlayın. Aloe vera dişlerin ve diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur ve esansiyel limon yağı bakterilere karşı savaşır.
Karanfil
Bu baharat uzun zamandır diş ağrısı için bir ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Ayrıca ağzınızdaki mikroplarla savaşır. Karanfilleri ezin (veya hazır bir toz bulun), biraz zeytinyağı ekleyin ve karışımı lekeli alanlara uygulayın.
Başka bir fikir, kötü nefesi azaltmak ve bakterileri öldürmek için karanfilleri düzenli olarak çiğnemektir. Sakızın yerine karanfil çiğnemeyi deneyin.
Sanguinaria (kan otu)
En sıradışı bileşenlerden biri sanguinaria veya daha yaygın olarak kan otu olarak adlandırılır. Özü genellikle diş macunlarına dahil edilir. Tartarı azaltmada etkili olan güvenli ve antibakteriyel bir maddedir.
Gargara yapmak için bir bardak ılık suya 3-4 damla kan otu özü eklenebilir. Her gün, hatta günde iki kez gargara yapılabilir.
Tüm bu tavsiyeler, dişlerinizde ve diş etlerinde tartar durumu henüz kritik değilse, işe yarayabilir. Eğer öyleyse veya asitlere kuvvetli reaksiyon gösteren hassas dişleriniz varsa lütfen bir diş hekimine danışın. Plak ve tartarı dişlerden temizlemenin profesyonel yolları vardır.