Her Ebeveynin Bilmesi Gereken Rotavirüsünü Tanımlama ve Tedavi Yolları
Rotavirüs veya mide gribi ciddi bir hastalık gibi görünmeyebilir. Ancak çocuklar için gerçekten tehlikeli olabilir. Tüm belirtileri bilmek ve erken müdahele ile bir bebeğin yaşamını kurtarabilirsiniz.
Bilgece, sizi istatistiklerle korkutmayacak. Size rotavirüsü tedavi etmek için ne yapmanız ve sonuçlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini söyleyeceğiz.
Rotavirüsün grip ile hiçbir ortak yanı olmadığını unutmayın.
Rotavirüs nedir?
Rotavirüs, Avustralya’lı bir doktor olan Profesör Ruth Bishop tarafından keşfedildi. Bozulmamış virüs partikülleri, bir tekerleğe veya topa benzemektedir (Latince kelime rota, tekerlek anlamına geliyor).
Bu parçacıklar vücudumuza girdiğinde ince bağırsak villüsünü tahrip etmeye başlarlar. Sindirim süreci kötüleşir, kişi şiddetli ishal ve kusma yaşar çocuklarda ise bu septomlarla birlikte yüksek ateş görülür.
Ana belirtiler
Rotavirüs başlıca belirtileri şunlardır:
- mide bulantısı ve kusma
- ishal
- yüksek ateş
- mide ağrısı ve şiddetli karın guruldaması
Çocuğunuz için ana tehdit bu semptomların neden olduğu su kaybıdır.
Bazı durumlarda, öksürük ve burun akıntısı oluşur, bu nedenle neyin yanlış olduğunu anlamak oldukça zordur. Bazı çocuklar hızlı dehidrasyon nedeniyle bayılabilir ve konvülsiyonlar yaşayabilir.
Rotavirüs ve gıda zehirlenmesi arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz?
Virüsün gıda zehirlenmesinden ayrı olduğunu söylemek oldukça kolaydır ve tedaviler arasında pek bir fark yoktur. Gıda zehirlenmesi durumunda, çocuk yeterli sorbent almalı ve bolca su içmelidir.
Gıda zehirlenmesi durumlarında:
- Kusma o kadar şiddetli değil.
- Vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde artmaz veya tekrar normale döner.
- İshal yok ya da hızlı gider.
- Mide ağrısı çok uzun sürmez.
Rotavirüs nasıl tedavi edilir ve bu durumda hangi ilaçlar tehlikelidir
Susuz kalma ve mineral eksikliği çocuğunuzun dayanabileceği en tehlikeli şeyler olduğundan rotavirüs tedavisi bu sorunlara yönelik olmalıdır. Rotavirüse karşı özel bir ilaç bulunmadığından tedavi semptomlara bağlıdır.
Aşağıdakileri yapmak önemlidir:
- Vücuda sıvı verin. Özel tuz çözeltileri (elektrolitler) gerekli elementlerin dengesini düzeltecektir. Ve tabii ki, suyu unutmamak gerekir. Şiddetli kusma durumunda, çocuk her zaman az miktarda su içmelidir. Eğer bir bebeğiniz varsa ve içmek istemiyorsa, bir şırınga yardımıyla vermeye çalışın.
- Ateşini ölçün. Su miktarı yeterli ise, vücut virüsü daha hızlı yener. Yüksek ateş durumunda, ebeveynlerin çocuklarına ateş düşürücü ilaç vermeleri önerilir.
- Sorbent kullanın (ve aktif karbon ve sorbent içeren ilaçlar).
- Antibiyotik kullanmayın. Antibiyotikler virüslere karşı savaşmazlar ve rotavirüs vakalarında tehlikeli olabilirler. Zaten hasar görmüş olan bağırsakları etkiler ve akut ishale neden olabilirler.Antibiyotikler sadece bazı durumlarda doktorlar tarafından reçete edilir - örneğin, ishal 14 günden fazla sürerse, kişiye bağırsak kurdu tanısı konursa veya şüpheli bir kolera vakası varsa.
Bir eczaneden elektrolit elde edemiyorsanız, vücuda gerekli miktarda tuz ve diğer elementleri sağlayacak bir çözüm uygulayabilirsiniz
- 30 litre su
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı soda
Acil müdahale edilmesi gereken bir durum olduğunda
Rotavirüs her yaştan insanı etkileyebilir ama en çok 6 yaş altı çocuklarda görülülür. Bazı durumlarda, doktor yardımına ihtiyaç duyulur. Bazıları rotavirüs aşısı yaparak enfeksiyonun önlenmesini tavsiye eder.
Rotavirüs, 2 yaşın altındaki çocuklar için son derece tehlikelidir, bu nedenle çabuk hareket etmelisiniz.
Bebek susuz kaldığında doktora başvurmanız gerekir.
Başlıca özellikleri: bebek terlemez, nefes almada zorluk çeker veya 3 saatten fazla idrar yapmaz. Ayrıca, bebeğinizin göz yaşı olmadan ağlayıp ağlamadığını, dilini ve mukozasını kuru izleyin. Bu durumda, çocuklar zatürree açısından yüksek risk altındadır.
Hastaneye gitmekten veya ambulansı aramaktan çekinmeyin. Doktorlar bebeğinize yardımcı olmak için her şeyi yapacaktır.
Belirli bir diyet gerekli mi?
İlk 24 saat boyunca, hasta muhtemelen hiç yemek istemeyecek ancak yeterli miktarda su tüketmelidir. Çocuğunuza su yerine çay da verebilirsiniz. Rotavirüs laktoz intoleransına katkıda bulunduğundan süt ve süt ürünleri yasaktır.
You should forget about feeding your child chicken broth as it leads to diarrhea.
Ne yemelerine izin verilir? Onları nötr ürünleri beslemeye çalışın ve ishal artık bir sorun olmadığında menüyü yavaşça genişletin. Onları aşağıdaki şekilde beslemeyi deneyin:
- Galetalar
- Suda pişirilen yulaf veya pirinç lapası
- Sebze çorbası ile patates püresi
- Fırınlanmış elma
Bu ipuçlarının faydalı olacağını ve bebeğinizin her zaman sağlıklı olacağını umuyoruz!