2019'da çocuklar için yardım çağrısı
CENEVRE/NEW YORK, 29 Ocak 2019 – Çatışma ve doğal afetlerden etkilenen ülkelerde yaşayan milyonlarca çocuk, hayati önem taşıyan çocuk koruma hizmetlerine erişemiyor ve bu durum onların emniyetini, sağlığını ve geleceğini tehlikeye atıyor. UNICEF bugün insani krizlerden etkilenen çocukları kapsayan çalışmaları sürdürebilmek için 3,9 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.
UNICEF’in 'Çocuklara Yönelik İnsani Yardım' programı (Humanitarian Action for Children) kurumun 2019 yılı çağrısını ve dünya genelinde 59 ülkedeki 41 milyon çocuğa güvenilir su, beslenme, eğitim, sağlık ve koruma imkânları sağlama çabalarını içeriyor. Çocuk koruma programlarına yönelik fonlar, Suriye krizinden etkilenen çocukların koruma hizmetleri için yaklaşık 121 milyon dolar da dahil olmak üzere toplam yardımın 385 milyon dolarını oluşturuyor.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “Günümüzde çatışma veya doğal afet mağduru çocuklar oldukça ciddi seviyelerde şiddet, sıkıntı ve travma yaşıyor.” dedi. Fore, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuk koruma çalışmalarımızın etkisi göz ardı edilemez. Çocukların oyun oynayabilecekleri güvenli bir yer olmadığında, çocuklar aileleriyle yeniden bir araya gelmediklerinde ve psikososyal destek alamadıklarında savaşın onlarda bıraktığı görünmeyen yaralar da sarılamayacaktır.”
UNICEF, Yemen’deki 6,6 milyon, Suriye’deki 5,5 milyon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DRC) 4 milyon çocuk da dahil olmak üzere çatışma ve doğal afet mağduru 34 milyondan fazla çocuğun çocuk koruma hizmetlerine erişimi olmadığını tahmin ediyor.
5 Aralık 2018, Aden, Yemen - UNICEF destekli Protez ve Fizyoterapi Merkezinde tedavi gören çocuklar. Yemen’de okullar ve hastaneler sık sık saldırıya uğruyor ya da askeri amaçlarla kullanılıyor, çocukların eğitim ve sağlık hakları dikkate alınmıyor. Bu durum, her 10 dakikada bir çocuğun önlenebilir hastalıklar yüzünden öldüğü, 400 bin çocuğun da ileri derecede akut yetersiz beslenme halinde olduğu bir ülkede krizi daha da tırmırıyor. UNICEF/UN0263087/Abdulhaleem
Çocuk koruma hizmetleri istismar, ihmal, sömürü, travma ve şiddeti önleme ve müdahale etme çabalarını kapsar. UNICEF ayrıca çocukların korunmasının, çocukların emniyeti ve sağlığına yönelik olası tehlikeleri tanımlayarak, hafifleterek ve bunlara müdahale ederek; su, sağlık önlemleri ve hijyen, eğitim ve diğer çalışma alanları dahil olmak üzere, kuruluşun insani yardım programlarının diğer tüm alanlarında ön pla olmasını sağlamaya çalışır.
Ancak fonlardaki kısıtlamalar ve savaş taraflarının uluslararası insani hukuka karşı gittikçe artan umursamaz tavrı ve insani erişimin reddedilmesini de içeren diğer zorluklar, yardım kuruluşlarının çocukları koruma kapasitesinin ciddi şekilde sınırlı olduğu anlamına geliyor. Örneğin UNICEF, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2018 yılı çocuk koruma programları için gereken 21 milyon doların sadece üçte birini aldı; Suriyeli çocuklar için gereken çocuk koruma fonlarının yaklaşık beşte biri ise karşılanmadı.
UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine şöyle konuştu: “Çocuklara ihtiyaç duydukları desteği sağlamak büyük önem arz etmektedir, ancak kayda değer ve sürekli bir uluslararası eylem olmadan çoğu elimizden kayıp gitmeye devam edecek. Uluslararası topluluk, acil durumlarda çocukların korumasını sağlayacağını taahhüt etmelidir.”
2019 her ne kadar Çocuk Haklarına dair Sözleşmenin 30. yıldönümü ve Cenevre Sözleşmeleri’nin 70. yıldönümü olsa da, bugün, son otuz yılda herhangi bir zama olduğundan daha fazla ülke iç veya uluslararası çatışmalarla karşı karşıya ve bu durum milyonlarca çocuğun emniyetini ve sağlığını tehdit ediyor.
UNICEF’in çağrısı çocuk ajansının dünyanın çatışma altında yaşayan çocukları koruyamadığını ve bunun feci sonuçları olacağını söylemesinden bir ay sonra geldi. Özellikle genç yaşta sürekli olarak şiddete veya çatışmaya maruz kalan çocuklar toksik stres durumunda yaşama riski altındadır, doğru desteği alamadıkları takdirde bu durum çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimleri açısından yaşamları boyunca olumsuz sonuçlara yol açabilir. Savaş, yer değiştirme ve diğer travmatik olaylardan (örneğin cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet gibi) etkilenen bazı çocukların başa çıkma ve iyileşme konusunda uzman yardımı alması gerekir.
En büyük 5 bireysel çağrı Suriyeli mülteciler ve Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'deki ev sahibi topluluklar içindir (904 milyon ABD doları); Yemen (542,3 milyon ABD doları); Kongo Demokratik Cumhuriyeti (326,1 milyon ABD Doları); Suriye (319,8 milyon ABD doları) ve Güney Sudan (179,2 milyon ABD doları).