Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen Altı Şehir Efsanesi

Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen Altı Şehir Efsanesi

Sözde bilimsel halk efsaneleri hayatın her alanında uzun yıllardır geçerliliğini koruyor. Öyleki bilimsel kanıtlara rağmen toplum tarafından kolay kolay değiştirelemez gözüyle bakılıyor. Bu mitlere göre her gün en az 10.000 adım atmanız, glütensiz yiyecek satın almanız ve öğle yemeğinden 30 dakika sonra su içmeniz önerilir. Ancak, tüm bu söylemlerin bilimsel bir dayanağı yoktur.

Bilgece, bilimsel gerçekler olduğuna inandığımız 6 yaygın yanlış algıyı buldu.

1. Gluten sağlığınız için kötüdür.

 Bilim adamları 650'den fazla glütensiz ürünü normal eşdeğerleriyle karşılaştırdılar ve glütensiz ürünlerin daha fazla kalori, şeker, yağ ve daha az protein içerdiğini buldular.
Alerjileri nedeniyle glutensiz gıdalar yemek zorunda olan veya çölyak hastalığından muzdarip olan insanlar var. Glüten ince bağırsaklarına zarar verebilir (yaklaşık 100 kişiden 1'i bu hastalıktan muzdarip).

Sağlıklı insanlar için, bir kişinin diyetindeki tam tahıllı gıdaların sayısını sınırlamak kalp hastalığının gelişme riskini artırabilir.

2. Negatif kalorili besinler

Kereviz, greyfurt, brokoli, domates ve salatalıklara negatif kalorili yiyecekler denir, ancak bu gerçeği destekleyecek bilimsel bir kanıt yoktur. Kalorileri düşük olmalarına rağmen (100 g'da 7 ila 30 kalori), vücudunuzun normalden daha az enerjiye ihtiyacı vardır. Bu gıdaların sindirilmesi için fazla enerji gerektirmeyen çok miktarda su ve lif içerdiği söylenebilir.

3. Yemek yerken su içmemelisiniz.

Yemek yerken içtiğiniz tüm su, yemek borusundan mideye kadar olan yiyecek parçalarını yıkamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda büyük miktarda yiyecekeklerin parçalanmasına ve fermente edilmesine yardımcı olur. Su, mide suyunun salgılanmasını azaltır, ancak midenin çalışmasına engel olmaz. Sonuncusu mide suyunun konsantrasyonunu düzenler; bir bardak su sadece yemeğinizi doğru bir şekilde sindirmenize yardımcı olur.

4.Kalıp sabun bakteri taşır

Hiçbir sabun bakteri bulaştırmaz. Ebola virüsü olan bir kişi bir kalıp sabun kullanmış olsa bile, sabunu güvenle kullanabilirsiniz. Bir grup bilim insanının yaptığı deneye göre, önce bir grup insana üzeri bakteri ile kaplı kalıp sabunla elleri yıkatıldı. Sabun daha sonra deneyin diğer katılımcılarına verildi. Sonuç olarak, katılımcıların ellerinde herhangi bir bakteri bulamadılar.

5. Terlemeyi önleyici maddeler tehlikelidir.

 Antiperspiranlar sadece bir alüminyum tuzu terin çıkardığı gözenekleri tıkadığında etkilidir. 60'larda, alüminyumun Alzheimer hastalığına neden olabileceğine inanılıyordu. Alzheimer Derneği, çalışmaların alüminyumun hastalığın gelişiminde herhangi bir rol oynadığını kanıtlamadığını iddia ediyor; bu nedenle terlemeyi önleyici maddelerden kurtulmanın bir anlamı yoktur.

İnsanlar ayrıca terlemeyi önleyici maddelerin böbrek hastalıklarına neden olabileceğine inanıyorlardı. Bu efsane, Ulusal Böbrek Vakfı'ndan bilim adamları tarafından yalanlandı.Böbreklere zarar vermesi için deriden çok fazla alüminyum emilmesinin imkansız olduğunu açıkladılar.

Ayrıca, terlemeyi önleyicilerdeki alüminyum ve parabenler meme kanserine neden olduğu söylendi.  Bu efsane de, Ulusal Kanser Enstitüsü uzmanları tarafından çürütüldü.

6. Her gün en az 10.000 adım atmanız gerekir.

10.000 adım, 1960'ların ortalarında yeni bir adım sayacını tanıtmak için Japonlar tarafından uydurulan rastgele bir sayıdır. Böyle ani ve keskin bir artışın kronik hastalıkları olan insanlar, yaşlılar, diyabetli insanlar veya hareketsiz yaşam tarzına alışanlar için olumsuz sonuçları olabilir. 

Bazı çalışmalar, formda ve sağlıklı kalmak için her gün 5.000 ila 8.000 adım atmanız gerektiğini kanıtlıyor.